Home

Over ons

Particulieren

Organisaties

Onderwijsinstellingen

Actueel

studiekeuze in het middelbaar onderwijs

Middelbare scholieren worden vaak al voor de keuze van een studie gesteld, op een moment dat zij daar nog niet klaar voor zijn. Het gaat er namelijk niet alleen om wat je als scholier nu wilt, maar ook om wat je straks wilt. Uit onderzoek in de ontwikkelingspsychologie is gebleken, dat een groot deel van de jongeren pas rond de leeftijd van 24 jaar toe is aan reflectie op vragen als ‘Wie ben ik en wat wil ik zijn in het leven?’. Voor de middelbare scholier die zich in zijn examenjaar bevindt, is het dus lastig om de consequenties van zijn studiekeuze te overzien.

In het voortgezet onderwijs wordt hard gewerkt om leerlingen goed te begeleiden in hun studiekeuzeproces. Toch blijft de loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) vaak nog tamelijk vrijblijvend. Het blijkt nog niet zo gemakkelijk om leerlingen in deze leeftijdscategorie op zo’n manier aan te spreken, dat zij zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen keuzeproces.

Active HRM werkt samen met middelbare scholen, om op een professionele wijze invulling te geven aan het LOB-beleid. Wij geven advies, brengen structuur en kunnen bepaalde onderdelen uit handen nemen van de onderwijsinstelling. Daarbij maken we onder meer gebruik van de PITstop, van psychologische vragenlijsten en van individuele gesprekken met leerlingen. Active HRM spreekt de leerling aan en biedt ondersteuning in het lastige studiekeuzeproces.

Terug naar Actueel

Contact